Pages

tirsdag 17. august 2010

På tide å slanke seg litt - Lavkarb

Sist gang jeg tok en omgang med "sukkerfri tilværelse" (1 år siden), så leste jeg masse om de forskjellige "filosofiene" på nettet. Jeg er lat på sånt og trengte en enkel "oppskrift", og fant det i LCHF (low carb high fat) som jeg tenkte jeg kunne dele med dere her...

Fra www.lchfnorge.no:
Måltidssammensetning = 75% fett / 20% protein / 5% karbohydr.
I begynnelsen er det kjekt å bruke f.eks. diett.no eller Mat på Data for å sjekke hvor mye hver matvare inneholder.

Hva skal jeg spise?

Egg, så mye du vil.
Rømme, fløte, creme fraiche
Ost, all slags (unngå lettoster)
All slags kjøtt, helst med mye fett, ribbe, bacon osv.
Innmat, kraft kokt på bein (suppe)
All slags fugl. Kylling, kalkun, and, vilt osv.
All slags fisk. Kokt, stekt, røkt, og på boks.
Animalsk (naturlig) fett er bedre enn vegetabilsk fett.
Bruk meierismør. Unngå lett- og plantemargariner.
Vegetabilsk fett bør ikke være annet enn kokos/kokosfett (cocosa fåes i helsekostforr.), olivenolje, nøtter, avokado.
OBS! KUNSTIG FETT! Vær forsiktig med margarin og vegtabilsk olje. Margarin er laget av vegetabilsk olje - som igjen er kunstig, industriprodusert fett. Cellene våre bygges stort sett opp av fett, og fett som kroppen ikke drar kjensel på er svært sykdoms-fremkallende. Det er påvist en stor sammenheng mellom kunstig fett (margarin/vegetabilsk olje) og kreft.

Norske helsemyndigheter har klart å blande sammen naturlig fett og transfett. Når de omtaler transfett, eller kunstig fett, har de en lei uvane med å ta med naturlig, animalsk fett (mettet fett) i samme setning som de sier at det ikke er sunt. Dette er altså ikke riktig. Det finnes ingenting som kroppen vår ikke tåler i naturlig, animalsk fett. Det er det kunstige, kjemisk fremstilte fettet som matoljer og margariner vi blir fete og syke av.

Grønnsaker

Andelen av karbohydrater vi får i oss bør komme fra grønnsaker og da fra grønnsaker som vokser over jorda. Rotgrønnsaker og mais inneholder for mye stivelse (karbohydrater).

Som tykningsmidler til sauser, jevninger, gryter, rømmegrøt osv. kan man bruke Johannesbrødkjernemel som fås kjøpt i helsekostforretninger, eller Nestargel som fås kjøpt på apoteket.. Unngå å bruke maizenna, potet- eller vetemel.

Hva skal jeg unngå?

Sukker og honning
Brød (alle former)
Kornproduker (mel, frokostblandinger, grøt osv)
Pasta
Poteter
Ris
Frukt
Syltetøy
Posesauser (det er lett å lage saus)
Lettprodukter (meieri- spesielt)
Melk (skal du ha det - drikk i allefall Helmelk)
Frukt:
Nye og moderne dyrkingsmetoder for frukt gjør at det inneholder i dag svært lite vitaminer men veldig mye sukker og vann.

Print ut denne, den er genial, jeg har den hengende på kjøleskapet: http://www.lchfnorge.no/lavkarbo3minutter.pdf

0 kommentarer: